Aktualności

Aktualności

Odżywianie w sezonie zimowym – Środa z Profilaktyką w OW NFZ

13.12.2023

Zimą może zmniejszyć się nasza aktywność fizyczna, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też nasz sposób odżywiania mamy dostęp do mniejszych ilości świeżych warzyw i owoców. W tym okresie dobrą alternatywą mogą być kiszone i mrożone warzywa i owoce.

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób By im zapobiegać, kieruj się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia Zgodnie z nimi

  • połowę posiłków powinny stanowić warzywa i owoce z przewagą warzyw
  • ¼ posiłków produkty będące źródłem białka
  • ¼ posiłków produkty zbożowe, pełnoziarniste
  • jako dodatek stosuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego)

Na portalu Diety NFZ (https://diety.nfz.gov.pl/) dostępne są e-booki zawierające propozycje posiłków i przekąsek na zimę. Zachęcamy do wypróbowania naszego przykładowego przepisu.

Więcej o tym, jak działać profilaktycznie dowiedzą się Państwo​ z lektury materiałów edukacyjnych, przygotowanych przez ekspertów Narodowego Funduszu Zdrowia.

Szczegóły:

https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow/odzywianie-w-sezonie-zimowym-sroda-z-profilaktyka-w-ow-nfz,638.html

Źródło: Biuro Komunikacji Społecznej i Promocji Centrali NFZ

data publikacji: 13 grudnia 2023 r.